☰ PORTADA

  ☰ EQUIP HUMÀ

  ☰ FRIGOLA LABORATORI

  ☰ CRONOLOGIA DE RECERCA

  ☰ IRC-CATALUNYA.ORG

  ☰ IRC-CATALUNYA.TV

  ☰ RETALLS d'HEMEROTECA

  ☰ 1ª EMISSIÓ NATIVA IPTV (2004)


RETALLS d'HEMEROTECA
NEIX L'IRC-CATALUNYA

Publicat al Pais el 18 Set. 2003

Mercè Molist

La mitjanit del 14 al 15 de setembre s'inaugurava la primera xarxa catalana de xat de la història: l'IRC-Catalunya, que es defineix com "una comunitat d'internautes a favor del programari lliure i sense suport de cap grup comercial". Junt amb el seu rebuig de la comercialitat, sorprèn perquè, fins ara, mai no hi havia hagut una xarxa autodeclarada catalana al món dels xats. La petita Univers s'ha associat amb Unión Latina i no queda rastre dels seus fundadors catalans. L'IRC-Hispano, nascut en un proveïdor de Barcelona i encara amb el cervell a Lleida, s'ha convertit en un monstre de la hispanitat. Tot semblava perdut, fins que arribà un traductor...

IRC significa Internet Relay Chat. És una tecnologia de comunicació per escrit i en temps real que es va inventar, el 1988, el finès Jarkko Oikarinen. Aviat es crearen xarxes d'ordinadors arreu del món, que permetien la gent comunicar-se pel que aviat s'anomenà, simplement, "chat" o "xat". La utilitat del nou invent, per treballar i, sobretot, per esbargir-se, l'ha fet molt popular. Les xarxes de xat, públiques o privades, petites i grans, no paren de créixer en audiència, com els gegants Undernet, Dalnet, FreeNode o l'IRC-Hispano. Però, en tots aquests anys, no s'havia sentit mai a parlar d'una xarxa de xats organitzada entorn la ciberCatalunya.

Fins que arribà Josep M. Frigola Sèculi, un llicenciat en Traducció i Interpretació, i muntà l'IRC-Catalunya, en la tradició de les persones inicialment no tècniques que, a pesar o potser a causa d'aquest "handicap", han fet valuoses aportacions a Internet. Diu Frigola: "Fa dos anys que em dedico a l'allotjament de dominis. La idea d'obrir l'IRC-Catalunya és de fa ben poc. Després d'uns mesos de veure com la gent m'animava i insistia, al final he decidit donar-ho a conèixer. Espero que creixi i aviat poguem parlar de l'IRC-Catalunya com la primera xarxa de xat catalana".

Tot i que el 15 de setembre es va fer la inauguració oficial, amb 25 samarretes de regal pels primers en connectar-se a la web, la xarxa funciona, en proves públiques, des de l'agost. De moment, hi entren entre 50 i 80 persones al dia i ja hi destaquen alguns canals, com #la_nit_dels_ignorants: "Els dies que hi ha programa a Catalunya Ràdio, s'emplena enormement i la gent participa moltíssim. El presentador, en Joan Bosch, també s'hi connecta. Però el canal més poblat és el #irc-catalunya, bàsicament perquè està configurat com a entrada automàtica només de connectar", explica Frigola. També hi ha gent als canals #vic, #catalunya, #Barça, #barcelona, #lleida, #manresa i #tarragona.

Diu el llicenciat en Traducció i Interpretació: "IRC-Catalunya.org neix amb la intenció de fomentar l'ús de la nostra llengua entre els internautes que utilitzen el xat i donar a conèixer la nostra cultura arreu del món. Avui dia, a part de la comunicació interpersonal oral o per telèfon, existeix la comunicació escrita per xat, que és instantània i que cada vegada s'utilitza més, principalment entre els joves. És en aquest sentit on IRC-Catalunya.org vol potenciar l'ús escrit de la llengua catalana. Tot i això, aquest xarxa està oberta a tothom, de totes les cultures i idiomes. Hi ha molts catalans que viuen arreu del món i aquest pot ser un mitjà de trobada entre ells".

Frigola recalca les facilitats que dóna la seva xarxa a usuàries i usuaris, popularment coneguts com "xateres" i "xateros": "El servidor de xat dominant actualment a Espanya és IRC-Hispano i fins ara no n'ha existit cap altre de català. La diferència primordial amb ells és que la nostra xarxa ofereix serveis totalment gratuïts pel que fa al registre de canals, utilització d'adreces IP virtuals personalitzables, etc. Per registrar un canal, no cal tenir "no-expire" ni tampoc esperar l'aprovació". Entrar a la xarxa també és fàcil, si es disposa d'un programa de xat: cal connectar-lo al servidor irc-catalunya.org, pels ports que vénen per defecte, buscar-se un "nick" bonic i començar a xatejar.

Copyright (C) 2003 Mercè Molist.

PUJA