☰ PORTADA

  ☰ EQUIP HUMÀ

  ☰ FRIGOLA LABORATORI

  ☰ CRONOLOGIA DE RECERCA

  ☰ IRC-CATALUNYA.ORG

  ☰ IRC-CATALUNYA.TV

  ☰ RETALLS d'HEMEROTECA

  ☰ 1ª EMISSIÓ NATIVA IPTV (2004)


COMENÇA A EMETRE LA PRIMERA TELEVISIÓ CATALANA NOMÉS PER WEB

Publicat a Diari de Barcelona 19-Gen-2005

Mercè Molist 16:16 10/01/05

És gratuïta, qualsevol pot enviar-hi els seus vídeos o, si té temps i ganes, muntar el seu propi canal. Està oberta a individuals, associacions, entitats culturals i a qui tingui ganes d'experimentar amb un invent revolucionari, encara poc explorat: la televisió per Internet. Acaba de néixer IRC-Catalunya.TV, la primera televisió catalana que només emet a la web.

IRC-Catalunya.TV Aspira a ser la Televisió de Catalunya per Internet. Els seus inicis són molt semblants al naixement de TV3, quan la genialitat, la independència i la terra eren marca de la casa. La diferència rau en què ningú ha donat subvencions a aquesta televisió per Internet, nascuda de l'esforç d'un pare i un fill i el suport d'una comunitat d'Internautes, que s'aplega entorn la xarxa IRC-Catalunya. Acaba de néixer IRC-Catalunya.TV

"L'imagination est nostre". Les primeres emissions experimentals d'IRC-Catalunya.TV són vídeos de viatges per l'Empordà, un pòster amb la frase abans citada, vídeos musicals pels que no passa el temps... Però les possibilitats són molt àmplies. Es nota en visitar la web, d'entrada gratuïta, on el ratolí es converteix en el comanament a distància i només cal triar, entre diversos canals, quin es vol veure. Cal tenir instal.lat el programa Quicktime i, per a una millor visualització, en aquesta fase de proves, es recomana el navegador Internet Explorer. Josep Maria Frigola, un dels artífexs, explica: "L'emissió de vídeo utilitza entre 300 i 400 kbps d'ample de banda, per tant amb una ADSL bàsica de 512 és més que suficient per veure-ho amb bona qualitat d'imatge i sense talls".

La idea de fer la primera televisió gratuïta i catalana per Internet va sortir de la xarxa de xat IRC-Catalunya. Nascuda el 2003, és una xarxa petita però casolada, de qualitat. Els seus canals més poblats son el #racocatala, sorgit del portal de notícies amb el mateix nom, i els canals de xat oficials de Ràdio Flaix BAC i Ràdio Flaix FM. Josep Maria Frigola, impulsor del naixement d'aquesta xarxa, és ara l'ànima d'IRC-Catalunya.TV, juntament amb el seu pare, físic i informàtic. El jove Frigola explica: "És tan fàcil com posar una web i ja es visualitzarà el canal per defecte i es podran seleccionar els disponibles. En un principi, s'emetran vídeos en diferit, però no es descarta fer un canal en directe. De moment, emetrem vídeos propis en un canal; en un altre, vídeos musicals promocionals, també de grups que ens vulguin enviar les seves maquetes, i prepararem un canal interactiu on la gent podrà enviar els seus vídeos".

El servei és gratuït, però no descarten treure'n ingressos: "Si hi ha algun bar o discoteca interessat en tenir un canal privat per als seus clients, podem arribar a un acord, o també posar publicitat de botigues i restaurants". Però sense exagerar, diu: "Després de buscar molt he vist que la majoria de televisions per Internet tenen una subscripció, si es vol veure a una qualitat superior de la que donen gratuïtament, que és insultant, o estan plenes de "banners" publicitaris per tot arreu, cosa que mai passarà amb IRC-Catalunya.TV". Com a anècdota, explica: "L'orígen d'haver decidit portar això endavant va ser que vaig enviar un missatge al propietari del domini catalunya.tv, per adquirir-lo. Em va respondre que preveu que, en el futur, la televisió tradicional desapareixi i la televisió per Internet tingui molt d'èxit. Com a bon visionari, em demanava 18.000 euros pel domini. Llavors, el meu pare va dir: "'S'ha acabat, desempolsinem les eines de programació i tornem als orígens". I així va començar el projecte, treballant amb la nostra humil infraestructura, des de casa, amb dos vells Pèntiums II 350Mhz i una vella xarxa coaxial".

Mercè Molist

IRC-Catalunya.TV

http://www.irc-catalunya.tv

Copyright 2004 Mercè Molist.PUJA