☰ PORTADA

  ☰ EQUIP HUMÀ

  ☰ FRIGOLA LABORATORI

  ☰ CRONOLOGIA DE RECERCA

  ☰ IRC-CATALUNYA.ORG

  ☰ IRC-CATALUNYA.TV

  ☰ RETALLS d'HEMEROTECA

  ☰ 1ª EMISSIÓ NATIVA IPTV (2004)


EQUIP HUMÀ

Ventdelnord és una televisió per IPTV (*), oberta, plural, independent i de proximitat que emet els seus continguts de forma nativa íntegrament d'Internet. És una televisió que s'ha desenvolupat des de l'any 2005 a partir d'un projecte re recerca de FRIGOLA LABORATORIS. Va ser la primera televisió catalana de proximitat nativa íntegrament d'internet.

IPTV (*) Televisió per Protocol d'Internet

La programació de nous servidors Linux de gran amplada de banda realitzada des de FRIGOLA LABORATORIS, així com l'arribada de noves tecnologies com la fibra òptica i els dispositius mòbils d'última generació amb 4G, fan possible ara, que la recepció i la visualització de continguts -tant en directe com a la carta-, arribin amb alta qualitat d'imatge al moment.

L’equip humà que fa possible aquesta televisió és el següent:


- Divisió de servidors de programació pròpia:

Josep Maria Frigola Sèculi.
Doctor en Traducció i Interpretació. Professor de sistemes microinformàtics.
Especialista en programació de servidors Linux, xarxes i seguretat informàtica.


- Divisió I+R (Innovació i Recerca), secció cultural i coordinador:

JOM FRISER (Josep Maria Frigola Serra)
Físic teòric. Catedràtic de Física i Química. Programador d’algoritmes informàtics en pseudocodi, escriptor i poeta.

🕮 ☰ últims llibres publicats

Esperant que gaudiu d’aquesta televisió oberta, plural, independent i de proximitat
Rebeu una cordial salutació


Presentació

Aquí us presentem l'article que vàrem donar a conèixer l'any 2014 amb motiu de la introducció del nou estàndard de programació HTML5 en la web de Ventdelnord.tv que obria noves possibilitats d'emissió de continguts tant en directe con a la carta.

"Nous reptes per una televisió de proximitat en la segona dècada del segle XXI"

Des dels Estudis de FRIGOLA LABORATORIS us presentem un nou model de televisió de proximitat que incorpora les eines més avançades en programació, i en la visualització de continguts per a dispositius mòbils amb el nou estàndard HTML5.
Ara fa 15 anys, que vàrem crear FRILAB (FRIgola LABoratoris) com un Laboratori d'experimentació teòrica i de recerca en noves tecnologies de visualització audiovisual. Era l'any 1999, en aquells moments, ja vàrem veure que l'experimentació assistida per ordinador passava de ser local a desenvolupar-se en xarxa.

L'any 2005, vàrem posar en marxa la primera televisió catalana de proximitat que sortia íntegrament nativa d'internet   (1)   . Un any i mig abans havíem programat i posat en marxa la primera xarxa catalana de xat   (2)   . La interacció entre xat, ràdio, i televisió per internet, ens varen portar a desenvolupar un projecte de recerca audiovisual que vàrem presentar en diferents ponències d'àmbit universitari   (3)   .

En començar la segona dècada del segle XXI, i amb la introducció i proliferació dels nous dispositius mòbils, és evident que el model de televisió convencional amb emissió per TDT ha canviat. La televisió de l'any 2005, que va néixer incorporant una seqüencia de vídeo-notícies de molt curta durada, ha evolucionat cap a un model de televisió cultural, plural, propera, i sobretot arrelada al territori. Aquesta nova televisió figuerenca i altempordanesa, es presenta com una evolució tecnològica de les anteriors recerques audiovisuals realitzades pel nostre Laboratori.

Ara, el que es pot veure en aquesta nova televisió (ventdelnord.tv), ja no són vídeo-notícies de curta durada, sinó continguts íntegres, que qualsevol persona pot visualitzar per internet. Hem incorporat un potent motor de visualització, que es comporta a efectes pràctics, com un DVD domèstic avançat, ràpid i versàtil, sobretot a l'hora de triar unes imatges concretes. Per exemple, dins de l'excel·lent concert que va oferir la Coral Germanor Empordanesa, al Cercle Esport, la durada del qual és de més d'una hora, es pot seleccionar a voluntat, una determinada seqüencia. Així, posicionant el cursor dins de la televisió i fent clic en el minut 55:35, podreu gaudir de l'entranyable cançó que comença amb aquestes emotives paraules: “Cap a la part de Pirineu, vora els serrats i a ran del mar”. Ja no fa falta visionar tot un reportatge en una televisió convencional per TDT, per arribar a unes determinades imatges que poden interessar a un determinat espectador. A ventdelnord.tv, podeu seleccionar, qualsevol seqüencia, en qualsevol moment, sense veure's obligat a visionar una publicitat no desitjada.  A més, també podeu visualitzar qualsevol imatge a càmera lenta o ràpida. Hi ha quatre velocitats per triar. En els esdeveniments esportius, l'opció lenta, és òptima per poder veure les jugades amb el màxim detall.

D’altre banda, hem incorporat un motor avançat de cerca múltiple amb text pla, que connecta amb la base de dades de tots els materials arxivats, de forma que permet, no solament triar, sinó visionar qualsevol material audiovisual produït pel nostre laboratori i/o televisió online.

Amb aquest esperit de televisió de proximitat, cultural i propera al territori, us presentem l'interessant cicle de conferències realitzades sobre els episodis de la història de Figueres, que es varen realitzar l'any 2013 a l'Espai Cultural la Cate, organitzades per l'Institut d'Estudis Empordanesos i Òmnium Cultural de L'Alt Empordà. També estan disponibles, els actes, conferencies i presentacions de llibres realitzades per l'Agrupació Atenea del Casino Menestral Figuerenc. Dos exemples de difusió de cultura arrelada al territori.

Aquesta televisió utilitza potents eines de programació i recerca, amb l'objectiu que els seus continguts puguin ser visionats per mòbils, smartphones, o aparells de televisió amb tecnologia Smart TV. Els ordinadors de recerca propis de FRILAB, també han evolucionat, ara disposem de potents servidors d'última generació amb gran amplada de banda, que permeten la visualització simultània de molts tele-espectadors.

Continuem disposant d'una unitat mòbil IPTV per l'emissió en directe d'esdeveniments i retransmissions esportives. Hem augmentat també la seva qualitat d'emissió. Amb tot això, tenim diversos canals simultanis per emissions a la carta, directes o diferits que es poden veure pocs minuts després de la seva realització.

Tot esperant que gaudiu d'aquesta televisió de proximitat i cultural de Figueres i comarca, adaptada als nous reptes del segle XXI, rebeu una cordial salutació, 


Estudis FRILAB, 1999-2020(1) Vegeu la ressenya de Mercè Molist en el Diari de Barcelona del 19 de gener de 2005.
Vegeu els apartats del menú QUI SOM

(2) IRC-Catalunya.org. Vegeu la ressenya publicada al diari el País el 18 de setembre de 2003>.
Vegeu els apartats del menú QUI SOM

(3). Vegeu cronologia de recerca dins del menú QUI SOM  

Trobareu més informació sobre nosaltres en l'acurat llibre de Cinto Niqui [*] de l'Editorial UOC (2011) "Cronologia dels primers 15 anys de l'audiovisual a Internet" ISBN:978-84-9788-497-6 on es descriu de forma cronològica i detallada a escala mundial els primers 15 anys de l'audiovisual a Internet. Les recerques de Frigola Laboratoris apareixen en les pàgines 86, 97, 115, 119, 123 i 219.

[*] Cinto Niqui es Doctor en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i Enginyer Tècnic en Telecomunicació. Entre altres coses és professor de la UOC i dirigeix i presenta el programa "l'altre ràdio" de Ràdio 4 en antena des de 1985.

PUJA